عطش چینی‌ها برای فلز زرد

طلای جهانی روز گذشته با قیمت حدودی ۲۵۲۰ دلار در هر انس معامله شد. گزارش‌ها حاکی از افزایش ذخیره طلا در بانک‌های مرکزی چین و هند هستند. در حالی که قیمت فلز زرد در بالای ۲۵۰۰ دلار تثبیت شده، تنش‌های ژئوپلیتیک و نااطمینانی‌های اقتصادی در کنار انتظارات افراد از کاهش نرخ بهره فدرال رزرو، به امیدواری سرمایه‌گذاران به افزایش قیمت طلا می‌افزاید.

به گزارش تابان گوهر نفیس به نقل از دنیای اقتصاد، ابتدای سال ۲۰۲۴ عوامل زیادی دست به دست هم داده‌اند تا قیمت طلا را به رکورد تاریخی خود در بالای ۲۵۰۰ دلار برسانند؛ احتمالات وقوع رکود در بازارهای جهانی، کاهش بازدهی اوراق ۱۰ ساله خزانه‌داری آمریکا، افت شدید شاخص دلار، گسترش درگیری‌های منطقه‌ای در خاورمیانه و اوکراین، افزایش ذخایر طلا در بانک‌های مرکزی و همچنین وعده سران فدرال رزرو در خصوص کاهش نرخ بهره مرجع در ایالات‌متحده، از جمله این عوامل بودند.

به دنبال گسترش ناآرامی‌ها در حاشیه دریای سیاه، لهستان نیز به افزایش ذخایر طلا دست زد. افزایش استراتژیک لهستان در ذخایر طلا با این هدف که طلا 20 درصد از کل ذخایر آن را تشکیل دهد، پاسخی مستقیم به تنش‌های ژئوپلیتیک با روسیه و مسائل داخلی اتحادیه اروپا بود. به‌طور کلی، بانک‌های مرکزی سراسر جهان تا نیمه اول سال ۲۰۲۴ به میزان ۴۸۳ تن طلا اضافه کردند که ۵ درصد بیشتر از رکورد قبلی ثبت‌شده در نیمه اول سال ۲۰۲۳ بود.

تب طلا در چین؟
در کنار عوامل یاد شده، تحلیلگران، چین را به عنوان یکی از محرک‌های رشد قیمت طلا قلمداد کردند. زیرا بانک مرکزی چین مقادیر زیادی از این فلز گران‌بها را خریداری کرده است. بانک مرکزی چین که خرید طلا را برای ذخایر خود متوقف کرده بود، در ماه اوت به بانک‌های این کشور، سهمیه‌ای برای واردات طلا اعطا کرد. بانک مرکزی هند نیز در ماه ژوئیه تعرفه واردات طلا را از ۱۵ درصد به ۶ درصد کاهش داد. هند با هدف مقابله با قاچاق طلا و همچنین رونق بازار جواهرات دست به این اقدامات زد. در حالی که بانک مرکزی چین اخیرا از خریدهای اضافی خودداری کرده، تحلیلگران موسسه کاپیتال اکونومیکس می‌گویند که توقف انباشت طلا موقتی است، زیرا علاقه چینی‌ها به خرید طلا افزایش یافته است.

تحلیلگران گفتند: «در کنار افزایش ذخایر بانک‌های مرکزی دنیا، تقاضای فیزیکی قوی افراد برای طلا و افزایش قیمت صندوق‌های با پشتوانه طلا، به نظر می‌رسد چین یکی از عوامل افزایش قیمت طلا در اوایل سال جاری بوده است. با نگاهی به آینده، احتمال دارد که با کاهش سرعت رشد اقتصادی چین در این دهه، اشتهای چینی‌ها برای طلا افزایش خواهد یافت.»

این فقط بانک مرکزی چین نیست که به طلا علاقه نشان داده، بلکه تقاضای افراد برای خرید فیزیکی طلا نیز در چین به سطح قبل از همه‌گیری کرونا افزایش یافته است. طبق اظهارات کارشناسان افزایش تقاضا برای دارایی‌های مشتق شده از طلا، مانند صندوق‌های با پشتوانه طلا (ETF) و معاملات آتی، به جنون طلا در چین دامن زده است. در واقع بانک مرکزی چین می‌تواند نقشی کلیدی در بازارهای جهانی طلا داشته باشد، زیرا دارای 3 تریلیون دلار ذخیره است، اما در حال حاضر تنها ۵ درصد از این دارایی‌ها را طلا تشکیل داده است. اگر بانک مرکزی چین بخواهد سهم طلا از ذخایر خود را به ۹ درصد افزایش دهد، تقاضایی حدود 15هزار تن طلا ایجاد خواهد شد.

جان لافورج، اقتصاددان در موسسه ولز فارگو، با اشاره به چشم‌انداز آینده طلای جهانی یادآور شد: «در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱، عملکرد طلا در مقایسه با سایر کالاها ناامیدکننده بود. چرا که قیمت بیشتر کالاها دو برابر شد، اما طلا تغییر چندانی را شاهد نبود. با این حال، طلا در نهایت واکنش نشان داد و قیمت خود را با رشد سایر کالاها تطبیق داد.» او افزود: «با نگاهی به آینده و با توجه به افزایش بیش از 20 درصدی قیمت طلا در سال جاری، ممکن است در ماه‌های پایانی سال، این شتاب کاهش یابد. با این حال، به این زودی‌ها روند معکوس شدن قیمت طلا را نخواهیم دید.» باید دید که پس از کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو و به نتیجه رسیدن انتخابات در ایالات‌متحده، چه اتفاقی برای فلز زرد خواهد افتاد؟

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 × پنج =