قیمت دلار در روزهای گذشته در کانال ۵۱ و ۵۲ هزار تومان در نوسان بوده اما بررسیها نشان میدهد که دلار میل به کاهش قیمت دارد. آیا قیمت دلار وارد کانال ۴۰ هزار تومانی میشود؟ پیشبینی کارشناسان از آینده این بازار چیست؟
به گزارش تابان گوهر نفیس به نقل از تجارتنیوز، قیمت دلار در چند روز گذشته کمتر میل به صعود داشته. معاملهگران میگویند دلار برای رشد بیشتر باید کانال ۵۲ هزار و ۲۰۰ تومان را حفظ کند و بعد وارد محدوده ۵۲ هزار و ۵۰۰ تومان شود. اما دلار در روزهای اخیر زیر این رقم حرکت کرده است.
به گفته معاملهگران این مساله نشان میدهد که دلار فعلا میل چندانی برای افزایش ندارد. برخی میگویند علت این مساله اخبار مثبتی است که از عالم سیاست شنیده میشود و برخی دیگر میگویند نقدینگی در دست مردم وارد بازار خودرو شده و فعلا تقاضایی برای خرید دلار وجود ندارد. اگرچه خریدهای خرد مردم، تاثیری بر قیمت دلار ندارد.
اما نگاه کارشناسان در این باره چیست و آنها درباره پیشبینی قیمت دلار چه میگویند؟
تلاش بانک مرکزی برای دلار ۴۰ هزار تومانی
بسیاری از کارشناسان میگویند روند بازار ارز نزولی نیست و بانک مرکزی با اقدامات دستوری قیمت دلار را در محدوده فعلی نگه داشته و در تلاش است قیمت دلار را وارد کانال ۴۰ هزار تومان کند.
حمیدرضا جیهانی از جمله کارشناس اقتصادی است که میگوید بانک مرکزی با ابزارهای مختلف سعی در کنترل قیمت دلار دارد. این کارشناس با اشاره به اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز گفت: «بانک مرکزی ابزارهایی مانند صندوق تثبیت ارزی، اوراق مبادله سلف ارزی، اوراق صندوقهای دلاری و کالایی بورسی را به کار گرفته است. این اقدامات میتواند انتظارات تورمی را کاهش دهد و پوشش ریسک ایجاد کند تا دلالان از فضای بازار دلار و ارز خارج شوند.»
به گفته این کارشناس، بانک مرکزی در تلاش است که قیمت دلار را وارد کانال ۴۰ هزار تومان کند و با «افزایش نظارت در حوزه پولشویی، موضوع مالیات بر عایدی و ارزش افزوده، افزایش نظارت بر تراکنشهای بانکی و مقرراتی از این دست، تحرک در بازارهای سیاه مثل دلار چهارراه استامبول را کاهش داده و منجر به این شود که جذابیت این بازار برای افراد کم شود.»
شرط دلار ۳۰ هزار تومانی چیست؟
اما مجتبی دیبا، دیگر کارشناس بازار مالی میگوید آنچه بر قیمت دلار اثر میگذارد انتظارات تورمی است که «فعلا چشمانداز تورمی خیلی بزرگ و وحشتناکی دیده نمیشود. بنابراین از جهت دیدگاههایی که در سال گذشته بین ایران و عربستان اتفاق افتاد و آرامش نسبی که در بازارها از این زاویه به وجود آمد، بازار ارز نیز آرام گرفت. این مانورهای مساعد سیاسی بر رفتار دلار تاثیر قابل توجهی داشت.»
این کارشناس در پیشبینی قیمت دلار، به فاکتور بسیار مهمی مانند برجام اشاره میکند و میگوید «اگر مذاکرات برجامی به نتیجه برسد، میتوانیم دلار را به کانال ۴۰ و حتی ۳۰ هزار تومان هم برسانیم. البته این مساله به این شرط است که برجام کامل رخ دهد.»
اگرچه کارشناسان اقتصادی هنوز به احیای برجام امیدوارند اما کارشناسان سیاسی امیدی به احیای مذاکرات هستهای ندارند. این مساله زمانی جدیتر میشود که بدانیم نوامبر سال آینده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار میشود و بعید است جو بایدن هزینه مذاکرات هسته ای با ایران را به جان بخرد و حاضر باشد در این شرایط بر سر میز مذاکره برگردد.
در این صورت به گفته دیبا نمیتوانیم چشمانداز مناسبی برای دلار تعریف کنیم. اگر برجامی رخ ندهد این روند کاهشی و یا حتی افزایشی آهسته و آرام فقط میتواند در کوتاهمدت باشد.»
کاهش قیمت دلار مقطعی است؟
جواد فلاحیان، دیگر کارشناس اقتصادی میگوید بانک مرکزی با اخبار سیاسی و بگیر و ببند بازار، باعث کاهش قیمت دلار نشده است بلکه هیجانات بازار را کاهش داده است. این کارشناس هشدار میدهد «اگر سد سیاستگذار نباشد دلار و متعاقب آن طلا و سکه به راحتی میتواند در کانالهای بالاتر قیمتی قرار بگیرد. چون تاثیر نقدینگی و افزایش پایه پولی را نمیتوان انکار کرد و هر اقدامی از سوی سیاستگذار برای مهار قیمتها کوتاهمدت، مقطعی و ناچیز است و قیمتها مسیر حرکتی خود را میروند.»
کارشناسان اقتصادی متفقالقول میگویند دولت فعلا با مجموعهای از اقدامات و بگیر و ببند در بازار، قیمت دلار را مهار کرده و به محض اینکه این بگیر و ببند کاهش پیدا کند، سد قیمتی میشکند. اما نکته مهمی که وجود دارد این است که دولت مهمترین عرضهکننده و خریدار ارز در بازار است و هرگاه اراده کرده توانسته بازار ارز را دستکاری کند.
برای همین است که برخی از کارشناسان میگویند فرمان دلار در دست بانک مرکزی و دولت است و این دو قیمتها را تعیین میکنند. به همین دلیل بسیاری از کارشناسان سرمایهگذاری در بازاری مانند ارز را توصیه نمیکنند و به مردم میگویند وارد بازارهایی شوند که دولت مداخله کمتری دارد.
از آن جمله، عبداله مشکانی، کارشناس اقتصادی میگوید بازار طلا و ارز در شرایط کنونی بهترین بازار برای سرمایهگذاری نیست . چراکه به گفته این کارشناس قیمت طلا و سکه تحت تاثیر قیمت دلار است و قیمت دلار هم از اخبار سیاسی و اقدامات دولت خط میگیرد.
این کارشناس بازارهای مالی توصیه میکند مردم در بازاری سرمایهگذاری کنند که وابستگی کمتری به دلار دارد؛ نظیر برخی شرکتهای بازار سرمایه یا زمینهایی که طی دو سال گذشته رشد قیمت بالایی نداشتهاند.»