تعداد حساب و کارت بانکی برای هر فرد چقدر شد؟

بانک مرکزی در بخشنامه‌ای محدودیت‌های جدیدی برای تعداد حساب‌های مشتریان بانک‌ها و تعداد کارت‌های مجاز هر مشتری در یک بانک تعیین کرد.

به گزارش تابان گوهر نفیس به نقل از تجارت‌نیوز، بانک مرکزی در روز گذشته، بخشنامه‌ای جدید و موسوم به «دستورالعمل ناظر بر الزامات افتتاح و نگهداری حساب‌های سپرده ریالی و صدور کارت‌های پرداخت در مؤسسات اعتباری» را به شبکه بانکی کشور ابلاغ کرد که بر اساس آن، محدودیت‌های جدیدی برای تعداد حساب‌های مشتریان بانک‌ها و تعداد کارت‌هایی که هر مشتری در یک بانک یا موسسه اعتباری می‌تواند داشته باشد، تعیین شده است.

بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی، از این پس هر مشتری می‌تواند تا سقف ۳۰ حساب سپرده ریالی شامل حساب‌های سپرده قرض‌الحسنه، پس‌انداز، سپرده قرض‌الحسنه جاری و سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی به‌صورت انفرادی یا مشترک در شبکه بانکی کشور داشته باشد.


محدودیت‌های جدید برای کارت‌های بانکی
مطابق بخشنامه جدید بانک مرکزی، هر یک از موسسات اعتباری، مجاز است که تنها یک کارت پرداخت به هر یک از مشتریان خود اختصاص دهد. بانک‌ها موظفند که ظرف مدت سه ماه به مشتریانی که بیش از یک کارت بانکی دارند، اطلاع دهند تا آنها یکی از کارت‌ها را حفظ و بقیه را باطل کنند.

اگر مشتری در این راستا اقدامی انجام ندهد نیز بانک موظف است که کارت‌های مازاد وی را با اولویت کمترین تراکنش در یک سال اخیر، باطل کند. 
البته کارت‌های اعتباری، بن کارت‌ها و کارت‌های هدیه، مشمول این دستورالعمل قرار ندارند.


الزام به افتتاح حساب ممنوع!
از سوی دیگر این بخشنامه، بانک‌ها را از الزام مشتری به افتتاح حساب جدید منع می‌کند؛ مگر آنکه ارائه خدمات و عملیات بانکی مثل اعطای تسهیلات، صدور دسته‌چک و… بدون افتتاح و نگهداری حساب سپرده برای وی نزد همان موسسه اعتباری امکان‌پذیر نباشد.

همچنین در این بخشنامه، احکام و ضوابط جدیدی برای نظارت بر حساب‌های سپرده مشترک و حساب‌های وکالتی در نظر گرفته شده است. به علاوه، اشخاص حقوقی از افتتاح حساب سپرده گروهی منع شده‌اند.

علت ابلاغ بخشنامه جدید چه بود؟
بانک مرکزی در این بخشنامه به چالش‌های موجود در زمینه افتتاح و نگهداری حساب‌های سپرده بانکی و کارت‌های پرداخت نیز اشاره کرد. مواردی که به نظر می‌رسند علل اصلی صدور این بخشنامه به شمار می‌روند.

وجود برخی سوءاستفاده‌ها از حساب‌های سپرده مشترک، افزایش تعداد حساب‌های سپرده بانکی و کارت‌های پرداخت به‌ دلایل متعددی مثل منوط کردن ارائه همه خدمات بانکی به افتتاح حساب سپرده و همچنین فقدان الزام در به‌کارگیری رو‌ش‌هایی مانند ارسال پیامک و دریافت شناسه تأیید هویت هنگام افتتاح حساب سپرده و همچنین در زمان ارائه خدمات مرتبط با حساب سپرده به اشخاص با ریسک بالا، از مهم‌ترین این چالش‌ها به شمار می‌روند.