قیمت جهانی طلا ظرف ۱۰ روز گذشته، حدود ۲۵ دلار بالا رفته؛ چنانچه در پایان سفرهای اربعین، تقاضای جدیدی برای دلار شکل بگیرد، سکه و طلا ۱۸ عیار نیز چارهای جز پیروی از روند عمومی بازار نخواهند داشت. اضافهشدن بار تقاضای خرید سنتی عروس و دامادها در پایان محرم و صفر سرعت این فرآیند را افزایش میدهد. اما بازار طلا و سکه به کدام سو خواهد رفت؟
به گزارش تابان گوهر نفیس به نقل از فرارو؛ علت سوت و کور بودن بازار طلا و ارز را باید در تغییرات فصلی جستجو کرد که هر سال محرم و صفر اتفاق میافتد و بازار را بهحالت نیمهتعطیل میبرد. کسبه بازار بزرگ طلا در دهه اول ماه محرم دست از کار میکشند و خرید و فروش متوقف میشود. زائران نیز در این بازه زمانی، دنبال خرید دینار عراق هستند تا عازم پیادهروی اربعین شوند. حجم تفاضای خرید دینار بهقدری زیاد است که سایر ارزها، از جمله دلار به حاشیه کشیده شدهاند، اما این وضعیت تا کی ادامه خواهد داشت و وضعیت چه زمانی به حالت عادی بازمیگردد؟
روایت اول | حال و روز بازار طلا در روزهای اخیر
راسته طلافروشها در بازار بزرگ، این روزها خلوت است. راهروها حتی در روز پنجشنبه تقریبا خالی مانده و مشتریها برای دیدن ویترین به دردسر نمیافتند. بیشترشان زوجهای جوان هستند و بیش از آنکه قصد خرید داشته باشند، بازار را زیرنظر گرفتهاند.
ممکن است گاهی چیزی چشمشان را بگیرد و زحمت وارد شدن به مغازه را بکشند. معمولا یکی بیرون میماند تا به فروشنده آدرس آنچه در ویترین انتخاب کردهاند را بدهد. فروشنده با میله بلند و قلابدار خود، سینی را بیرون میآورد و روی پیشخوان مغازه میگذارد. پروسه اصلی تازه کلید میخورد.
فروشندهای که در چربزبانی تبحر دارد، توانایی خود را برای متقاعد کردن مشتریان بهکار میگیرد. همانطور که تند تند حرف میزند و جزییات وزن طلا، مقدار سنگ و نوع و کیفیت آنها را شرح میدهد، با انگشت روی ماشینحساب ضرب میگیرد.
تاکتیک فروش، بسته به سر و وضع مشتری تغییر میکند. برای بعضیها همان اول کار توضیح میدهند که قیمت سنگ اتمی و زیرکونیوم از روی کار کم میشود، اما دل مشتری دیگر را باید با تاکید بر وزن برلیان و تعداد باگتها بهدست آورد. بههمین دلیل نرم و آهسته کار میکنند و گزینه اصلیشان این است که علاوه بر آنچه مشتری خودش در ویترین انتخاب کرده، یکسری نمونه دیگر هم ببیند.
شخص دیگری پشت سر نفر اصلی ایستاده که با اسم خطابش میکنند و میگویند فلانی تنوع بده! این اسم رمز است، یعنی اگر دست بجنبانی شاید بتوانم معامله را جوش بدهم. تا وقتی سرشان شلوغ نیست دست بههرکاری میزنند و هر ترفندی بلد باشند به کار میگیرند. باتجربهها میدانند محرم و صفر هر سال، در برهمین پاشنه میچرخد و حدود دوماه بازار طلا کساد میشود. اما وقتی صفحههای تقویم ورق میخورند و ماه صفر به نیمه میرسد، بازار دوباره جان میگیرد. راهروها آرام آرام شلوغ میشوند و حالا مشتریهای جوانی که قبلا دست هم را میگرفتند و سرسری ویترینها را نگاه میکردند، توسط چندتایی آدم باتجربه همراهی میشوند. حضور آنها نشانهای است برای از سرگیری برگزاری مراسم عقد و عروسی. چیزی که باعث خواهد شد بازار طلا، از خواب موقت دوماهه بیدار شود.
روایت دوم | قیمت طلا از ابتدای سال تا الان
قیمت طلا ۱۸ عیار در پایان هفته منتهی به دهم شهریور ۱۴۰۲، به دو میلیون و ۳۲۹ هزار و ۴۰۰ تومان بهازای هر گرم رسید. کف قیمت طلا در همین روز دو میلیون و ۳۲۶ هزار تومان بود، اما بعضیها که شانش همراهشان نبود، مجبور شدند برای همین مقدار طلا دو میلیون و ۳۳۳ هزار و ۱۰۰ تومان پول بدهند.
قیمت طلا در جریان معاملات روز پنجشنبه نهم شهریور دو هزار و ۱۰۰ تومان ارزان شد، اما اگر بازه مقایسه را به هفت روز اخیر محدود کنیم، رشد ۲۸ هزار و ۸۰۰ تومانی که معادل ۱.۲ درصد افزایش قیمت است بهدست میآید.
طلا سال ۱۴۰۲ را از جایگاه دو میلیون و ۵۷۶ هزار و ۷۰۰ تومان آغاز کرد و اوایل اردیبهشت با رسیدن به پله دو میلیون و ۷۴۸ هزار تومان رکوردی تاریخی از خود بهجا گذاشت. این اتفاق به پشتوانه عبور دلار از محدوده قیمت ۵۵ هزار تومان و ایستادن طلای جهانی بر قله دو هزار و ۵۰ دلار رخ داد، اما یکماه بعد بهشکلی کاملا غیرمنتظره ورق برگشت.
قیمت دلار در اواخر خرداد تا ۴۶ هزار و ۹۸۳ تومان ریزش کرد و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز به دو میلیون و ۲۴۷ هزار و ۲۰۰ تومان رسید. هر دو عدد کف قیمت دلار و طلا تا این لحظه سال هستند که در صورت ثابت ماندن متغییرهای سیاسی تاثیرگذار بر اقتصاد، به احتمال زیاد تا پایان سال تکرار نخواهند شد.
طلا ۱۸ عیار در بازه کوتاهمدت یکماهه و حتی ششماهه حرفی برای گفتن ندارد. کاهش ۶۲ هزار و ۴۰۰ تومانی قیمت هر گرم طلا در ۳۰ روز اخیر که معادل ۲.۶ درصد افت خواهد بود را میتوان به رکود فصلی ربط داد، اما علت ریزش حدود هفت درصدی ششماهه که بهمعنای افت ۱۷۲ هزار و ۳۰۰ تومانی هر گرم طلای ۱۸ عیار است را تنها باید در دنبالهروی طلا از نرخ دلار و تاثیرپذیری از قیمت طلا در بازارهای جهانی جستجو کرد.
روایت سوم | پیشبینی قیمت طلا و سکه تا آخر شهریور
قیمت طلا امروز شنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۲، کار خود را از پله دو میلیون و ۳۲۹ هزار تومان شروع کرد و تا ظهر حداقل هفت هزار تومان پیش رفت. این اتفاق قابل پیشبینی بود و حتی انتظار داشتیم با توجه به افزایش ۲۵ دلاری بهای انس جهانی، طلا بیشتر از اینها جسارت بهخرج دهد.
طلا، ولی در شروع هفته محافظهکارانه و دست بهعصا حرکت میکند. ظاهرا تصمیم گرفته با توجه به تداوم وضعیت نیمهتعطیل بازار داخلی، فعلا مرتکب ریسک نشود. در کوتاهمدت حداکثر جایگاهی که میتوان برای طلا در نظر گرفت، پله دو میلیون و ۳۷۵ هزار تومان است که چشمانداز چشمگیری نیست در عوض اگر بلندپروازیها شکست بخورند و نوبت تنبیه برسد، قیمت هر گرم طلا ۱۸ عیار قطعا تا کف کانال دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان ریزش خواهد کرد.
بازار سکه، چون نیازمند تحرک است، استراتژی متفاوتی در پیش گرفته. قیمت سکه امامی امروز در نیمه اول معاملات روز شنبه به ۲۸ میلیون و ۱۴۴ هزار تومان رسید. سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم، ۲۵ میلیون و ۳۰۵ هزار تومان خریدوفروش میشود و قیمت نیمسکه و ربع سکه به ترتیب حدود ۱۵ میلیون ۲۰ هزار تومان و ۱۰ میلیون و ۱۴۰ هزار تومان است. قیمت سکه گرمی فعلا در محدوده پنج میلیون و ۹۳۰ هزار تومان قرار دارد. قیمت طلا و انواع سکه در روزهای سپری شده از شهریور ۱۴۰۲، نوسانات کمدامنهای را پشت سر گذاشته است که بین نیمدرصد تا ۱.۲ درصد برآورد میشود. دلار در این مدت تقریبا ثابت مانده، اما نباید از دو عامل تعیینکننده دیگر غفلت کرد.
قیمت جهانی طلا ظرف ۱۰ روز گذشته، حدود ۲۵ دلار بالا رفته؛ چنانچه در پایان سفرهای اربعین، تقاضای جدیدی برای دلار شکل بگیرد، سکه و طلا ۱۸ عیار نیز چارهای جز اطاعت و پیروی از روند عمومی بازار نخواهند داشت. اضافهشدن بار تقاضای خرید سنتی عروس و دامادها در پایان محرم و صفر سرعت این فرآیند را افزایش میدهد؛ بنابراین بهترین فرصت خرید طلا به احتمال زیاد تا پایان همین هفته خواهد بود.