خرید سکه طلا از جمله خریدهایی است که قبل از انجام آن باید موارد مختلفی را در نظر بگیرید. فرقی هم نمیکند که قصد شما از این خرید برای پس انداز است یا برای سرمایه گذاری. شما باید شناخت درستی از انواع سکه و بازار آن داشته باشید تا بتوانید مطابق با نیاز خود یک خرید خوبی را داشته باشید. بنابراین، ما در این مقاله یک راهنمای خرید سکه جامعی را فراهم کردهایم و قصد داریم به ابهامات و سوالات متداول مشتریان بازار سکه پاسخ دهیم. مثلا سکه بهار آزادی بهتر است یا سکه امامی؟ نکات خرید سکه پارسیان چیست؟ تفاوت سکه بانکی و سکه غیربانکی چیست؟ از کجا سکه اصل خریداری کنیم؟ اگر سکه خریداری شده تقلبی بود چکنیم؟ البته برای اطلاع از قیمت لحظهای انواع سکه میتوانید به نرم افزار اعلام نرخ طلا تابان گوهر مراجعه کنید.
سکههای طلا موجود در بازار، در انواع و وزنهای مختلف و همچنین با عیارهای متفاوت ضرب میشوند. و هرکدام بنابر مشخصات آن سکه قیمت گذاری میشوند. البته مرجع اصلی قیمت گذاری هر نوع سکه، بانک مرکزی میباشد. و در نهایت بانک مرکزی تعیین کننده قیمت نهایی، مالیات و حق ضرب انواع سکه میباشد.
به سکههایی که در طول سالهای 1358 تا 1370 ضرب شدهاند، سکه طرح قدیم یا سکه بهار آزادی میگویند. در اولین سال پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، سکههای طلا با تصویر حرم امام رضا و عبارت اولین بهار آزادی در یک طرف و در طرف دیگر نام حضرت علی و عبارت بانک ملی ایران ضرب شد.
وزن سکه طرح قدیم یا سکه بهار آزادی (عیار 900) 8.133 گرم میباشد و قطر آن هم 22 میلی متر میباشد. البته به لحاظ ظاهری سکه تمام بهار آزادی، سکه نیم بهار آزادی و سکه ربع بهار آزادی شبیه به هم هستند و تنها در وزن و اندازه با هم تفاوت دارند.
به سکههایی که از سال 1370 به این طرف ضرب میشوند، سکه طرح جدید یا سکه امامی میگویند. طرح روی این سکهها در یک طرف تصویر بنیان گذار جمهوری اسلامی و در طرف دیگر تصویر حرم امام رضا میباشد. قیمت سکه طرح جدید، تعیین کننده نرخ بازار است. و بر روی سایر سکهها مانند نیم سکه، ربع سکه و سکه یک گرمی نیز تاثیر دارد. وزن سکه طرح جدید یا سکه امامی (عیار 900) 8.133 گرم میباشد و قطر آن هم 22 میلی متر میباشد. وزن سکههای طرح قدیم و طرح جدید هردو یکسان هست و فقط در سال ضربشان تفاوت دارند.
البته در مورد ضرب سکهها جالب است بدانید که بعد از سال 1386 دیگر سکهای توسط بانک مرکزی ضرب نشد. و همه سکههایی که در بازار وجود دارند ضرب آنها مربوط به قبل از سال 1386 میباشد. و به همین دلیل است که حباب سکههای موجود در بازار به این میزان بالا است. برای مشاهده حباب انواع سکه هم میتوانید به نرم افزار اعلام نرخ طلا تابان گوهر نیز مراجعه کنید.
نیم سکه، سکهای با وزن 4.066 گرم (با عیار 900) و قطر 19 میلی متر میباشد. نیم سکه حدودا با سکه تمام بهار آزادی مشابه میباشد. و صرفا در وزن و قطر متفاوت هستند.
ربع سکه، سکهای با وزن 2.03225 گرم (با عیار 900) و قطر 14 میلی متر میباشد. ربع سکه حدودا با سکه تمام بهار آزادی مشابه میباشد. و صرفا در وزن و قطر متفاوت هستند. نکته قابل توجه این است که به طور معمول ربع سکه به نسبت نیم سکه و سکه تمام، حباب سکه بیشتری دارد. و همچنین در بازار تقاضای بیشتری برای آن وجود دارد.
اولین دوره ضرب سکههای یک گرمی به سال 1390 برمیگردد. پیدایش این نوع سکه هم به این دلیل بود که با افزایش قیمت سکه و کاهش قدرت خرید، مردم برای اموری مثل هدیه دادن و… به خرید سکه پارسیان روی آورده بودند. به همین دلیل بانک مرکزی برای کنترل بازار طلا و سکه، تصمیم به ضرب سکههای جدید با عیار بیشتر نسبت به سکه پارسیان نمود. وزن این سکهها دقیقا 1.01 گرم (با عیار 900) و قطر آنها 13.3 میلی متر است. این تصمیم بانک مرکزی جوابگوی نیاز افرادی بود که به دنبال خرید سکه یک گرمی با قیمت مناسبتر و عیار بیشتر نسبت به پارسیان بودند. (چرا که عیار سکههای پارسیان 18 میباشد.)
در این بخش از مقاله راهنمای خرید سکه میرسیم به سکههای پارسیان. با افزایش قیمت سکه در طول سالیان گذشته، سکههای پارسیان پا به عرصه بازار طلا و سکه گذاشتند. وزن سکههای پارسیان از 0.02 گرم (20 سوت) شروع میشود تا وزن بالاتر. چرا که کاربرد این سکهها بیشتر برای هدیه دادن است. (همچنین بهتر است بدانید سکههای پارسیان با عیار 18 ضرب میشوند.) قیمت این سکهها بر اساس قیمت یک گرم طلای روز، به علاوه اجرت و کارمزد ساخت آن محاسبه میشود.
در اصل سکه پارسیان یک قطعه طلا میباشد و سکه محسوب نمیشود. اما به این دلیل که ظاهر آن شبیه سکه میباشد، در بازار آن را به عنوان سکه پارسیان میشناسند. برای دریافت اطلاعات کامل درباره سکههای پارسیان نیز میتوانید به مقاله “سکه پارسیان چیست؟” مراجعه کنید.
همانطور که ذکر شد، تمامی سکهها باید توسط بانک مرکزی ضرب شوند. و در حقیقت سکههای بانکی سکههایی هستند که توسط بانک مرکزی ضرب میشوند. سکههایی غیر بانکی، متفرقه محسوب میشوند و حتی تضمینی برای آنها نیز وجود ندارد. برای مثال یک سکه طرح جدید بانکی، هم از نظر وزن سکه و هم عیار طلا دارای اعتبار است. اما در مقابل سکههای غیر بانکی ممکن است که عیار و وزن استاندارد را نداشته باشند. اما از کجا میتوان سکه بانکی را از سکههای غیر بانکی تشخیص دهیم؟
در این مورد باید گفت، این امر توسط افراد معمولی یا حتی کمی حرفهای هم قابل تشخیص نیست! و فقط سکه فروشهای بسیار با تجربه از عهده این کار برمیآیند. چرا که این دو مدل سکه در وزن طلا و عیار طلا، خیلی شبیه هم هستند. و آنگاه که شما میخواهید یک سکه غیر بانکی را بفروشید ممکن است متضرر شوید. چون خریدار سکه برای خرید فقط پول طلای آن سکه را به شما پرداخت میکند.
از نکات مهم راهنمای خرید سکه این است که بدانید از زمانهای گذشته تا به الان، خرید و فروش سکه بدون فاکتور انجام میشود. چون اکثر سکهها به صورت قانونی و توسط خود بانک مرکزی ضرب میشوند. و در ادامه بستههای صدتایی سکه به طلا فروشان یا سکه فروشان فروخته میشود. آنها نیز این سکهها را در بازار به مشتریان عرضه میکنند. فروشندگان سکه هم تنها میتوانند مبلغ کمی را به عنوان سود فروشگاه طلا، به قیمت سکه برای فروش به مشتریان، اضافه کنند. به همین دلیل است که دیگر فاکتور فروشی برای سکه به خریدار داده نمیشود.
سکههایی که بانک مرکزی ضرب میکند، همگی بانکی هستند و از اعتبار کامل هم برخوردارند. اما نکته اینجاست که با گران شدن قیمت سکه و لحظهای شدن قیمت آن، اگر فاکتوری داده نشود، چگونه میتوان ضمانتی برای سکه قائل شد. بخصوص در این روزها که بازار تقلب برای سودجویان باز هست. حتی مسئولین صنف طلا و جواهر نیز اعلام کردهاند که اگر پس از خریداری سکه متوجه تقلبی بودن آن شدید، تنها در یک صورت میتوانید این کار را پیگیری کنید. در صورتی که شما سکههای خود را از واحدهای دارای جواز فعالیت خریداری کرده باشید. در چنین شرایطی جایی برای هیچ نگرانی وجود ندارد. پس ما همیشه به مردم پیشنهاد میکنیم که برای خرید سکه حتما به واحدهای صنفی مجاز مراجعه کنند. در این صورت هم از اصل بودن سکه و هم از قیمت آن مطمئن میشوید.
داستان وکیومدار کردن سکه حدودا به 20 سال گذشته میرسد. در آن زمان، سکه فروشان معتبر وقتی میخواستند یک سکهای را بفروشند، به همراه سکه کارت ویزیت خود را به خریدار میدادند تا او را از اصل بودن و بانکی بودن سکه مطمئن کنند. خریدار هم این کارت ویزیت را به عنوان فاکتور آن سکه در نظر داشت و راضی بود که سکه تقلبی نخریده است. اما مدتی نگذشت که طلا فروشان این فکر به سرشان زد که کارتهای ویزیت خود را به همراه سکه پرس کنند. و گفتند که سکههایی که و کیوم نداشته باشد، فاقد اعتبار هستند. در ادامه هم مردم فکر کردند که خرید سکههایی وکیوم دارند اعتبار بیشتری دارد.
جالب است بدانید که خرید سکههای وکیومدار با سکههای بدون وکیوم هیچ فرقی ندارند. و عمل وکیوم کردن سکهها تنها ابتکاری از جانب طلا فروشان برای اصل نشان دادن سکه بوده است. البته در حال حاضر حتی سکههای وکیومدار نیز ممکن است تقلبی باشند. چرا که سودجویان در بازار سکه و طلا به ضرب سکههای تقلبی میپردازند. آنها پس از آبکاری سکهها را وکیوم میکنند و به بازار عرضه میکنند. پس این وظیفه شما است که آگاه باشید و از جای معتبر سکه بخرید.
در این روزها که قیمت سکه نجومی شده است، برای همه مهم است که از کجا خرید سکه انجام دهند. و باید مطمئن شوند پولی که برای خرید سکه هزینه میکنند، صرف خرید سکه تقلبی نمیشود. در پایان مقاله راهنمای خرید سکه، پیشنهاد ما این است که برای خرید سکه به سکه فروشان و طلا فروشان زیر نظر اتحادیه طلا و جواهر و دارای پروانه کسب مراجعه کنید. همچنین برای این که یک خرید مطمئن و دقیق داشته باشید میتوانید قیمت انواع سکه را در نرم افزار اعلام نرخ طلا تابان گوهر رصد کنید.
پیشنهاد ما این است که برای خرید سکه به سکه فروشان و طلا فروشان زیر نظر اتحادیه طلا و جواهر و دارای پروانه کسب مراجعه کنید. همچنین برای این که یک خرید مطمئن و دقیق داشته باشید میتوانید قیمت انواع سکه را در نرم افزار اعلام نرخ طلا تابان گوهر رصد کنید.
اگر پس از خریداری سکه متوجه تقلبی بودن آن شدید، تنها در یک صورت میتوانید این کار را پیگیری کنید. آن هم در صورتی که شما سکههای خود را از واحدهای دارای جواز فعالیت خریداری کرده باشید.
عمل وکیوم کردن سکهها تنها ابتکاری برای اصل نشان دادن سکه بوده است. البته در حال حاضر حتی سکههای وکیومدار نیز ممکن است تقلبی باشند. چرا که سودجویان در بازار سکه و طلا به ضرب سکههای تقلبی میپردازند.